Maak kennis met Luuk van den Doel

Maak kennis met onze nieuwste Power BI Consultant, Luuk van den Doel. Geïntrigeerd door IT schoolde hij zich om tot Power BI expert. Data saai? Daar gelooft Luuk niet in. Hij combineert cijfers met zijn liefde voor storytelling bij het ondersteunen van bedrijven.

Wie is Luuk?
Ik ben Luuk, 26 jaar en kom uit Brabant. Ik studeerde logistiek aan Fontys Hogeschool in Venlo, waarna ik de overstap maakte naar data en IT bij Microsoft. Toen mijn opdracht als gedetacheerd medewerker daar ophield, vond ik mijn weg naar AppReef. In mijn vrije tijd geniet ik van wandelingen, dieren, filosofie en storytelling.

Je hebt een ongebruikelijke route naar IT afgelegd. Hoe heb je die overstap ervaren?
Mijn studies waren inderdaad niet IT-focused, maar toepassingen als Excel kwamen bijvoorbeeld vaak aan bod. Je kan geen logistiek doen zonder Excel. Ik had dat best goed in de vingers. Maar Power BI was voor mij volledig nieuw. Na een anderhalf jaar werken bij Microsoft, heb ik er enorm veel over geleerd. Meer nog, ik kwam erachter dat IT mij goed lag. Het gebruiken van software om data inzichtelijk te maken, was niet alleen bijzonder fijn: ik bleek er ook goed in te zijn.

Jouw interesse voor storytelling is opmerkelijk, botst dat niet met data?
Niet per se. Ik zie data niet als saaie, abstracte cijfers of als een middel om mensen te vervangen. Als manager moet je inzicht hebben in de werksituatie, voor het nemen van strategische beslissingen bijvoorbeeld. Dan is het handig dat je niet alleen op je eigen ervaring hoeft te vertrouwen, maar dat je ook toegang hebt tot cruciale informatie. Daarin kan ik ondersteunen met BI. Door processen transparant te maken, kan routinewerk geoptimaliseerd worden en kunnen werknemers uitblinken in ander werk. In plaats van creativiteit-dodend te zijn, kan data juist creativiteit stimuleren. Ik presenteer informatie ook niet graag in een droge Excelsheet. Dan werk ik veel liever een dashboard uit zodat de klant een sterk visueel en helder overzicht heeft. Dat maakt het makkelijker om de data te interpreteren en gebruiken. Zo vertel ik ook een beetje een verhaal, het verhaal van een bedrijf.

Wat vind je zo fijn aan de job?
Ik vind het boeiend om met klanten in gesprek te gaan en samen met hen de behoeften in kaart te brengen. Ik wil ook graag weten waarvoor ze de software willen gebruiken en waar ze naartoe willen werken. Dat geeft me enerzijds een beter idee van wat ik moet bouwen en anderzijds motiveert het me meer. Het enthousiasme van anderen is aanstekelijk. Daarnaast hoort er bij mijn werk ook een stuk consultancy. Als klanten geen idee hebben van de mogelijkheden met Power BI, dan vind ik het fijn om hen daarbij te begeleiden. Die persoonlijke aanpak is kenmerkend voor AppReef en daarin zit een grote meerwaarde.

Hoe ben je bij AppReef terechtgekomen?
Best toevallig. Mijn moeder werkt als marketingmanager bij Microsoft en is destijds door Jan Brouwer aangenomen. Via haar hoorde ik goede dingen over AppReef. Toen mijn detacheringsopdracht bij Microsoft afgerond was, ben ik in contact gekomen met AppReef. Daarnaast sluit zowel hun visie op data, als de menselijke benadering goed bij me aan. De cultuur bij AppReef is erg inclusief, vol respect en waardering voor de eigen identiteit. Dat waardeer ik enorm. Managing partner Anne bijvoorbeeld doet vrijwilligerswerk in de LGBTQ-sector. Het reflecteert het soort wereld waarin ik wil leven.

Wat zijn je verdere ambities bij AppReef?
In de eerste plaats wil ik mijn kennis en ervaring met Power BI uitbreiden om klanten nog beter te ontzorgen. Daarnaast zou ik me willen verdiepen in de andere toepassingen van het Microsoft Power Platform, zoals Power Automate, om zo samen met AppReef verder te groeien.

Wil je ook aan de slag bij AppReef en mee impact maken?
>>Laat van je horen!